УЧАСТИЕ В ЕВРОПЕЙСКА ГОДИНА ЗА РАЗВИТИЕ 2015

АРГИ е партньор на Българска платформа за международно развитие (БПМР) в изпълнението на проект „Европейска година за развитие 2015 (EГР 2015)“, Национална работна програма за България, финансиран от Европейската комисия по Национална работна програма на държавите-членки за Европейската година за развитие 2015 и по поръчка на Дипломатическия институт към Министерство на външните работи на Р България (МнВР). Експерти на Сдружението организираха и проведоха 3 информационни срещи, посветени на ЕГР 2015, Целите за устойчиво развитие, глобалното образование. Събитията се реализираха през месец октомври 2015 г. в градовете Хасково, Силистра и Ловеч. Участие в тях взеха повече от 100 учители, директори на училища и детски градини, представители на РИО и др.

Посещение на театрална постановка

АРГИ в партньорство със Сатиричен театър „Алеко Константинов“ София реализирахме съвместна инициатива, която събра около сцената деца и младежи от различни социални групи. Съпричастни сме с разбирането, че достъпът до култура е истински белег за цивилизованост на всяко едно общество, особено нежно и чувствително за моделиране в ранна детска възраст.

На 14.12.2014 г. от 11.30 часа повече от 200 зрители – деца и родители от центровете за бежанци в София, SOS детски селища България и други образователни и социални институции на територията на столицата посетиха Сатиричния театър. Те се забавляваха заедно с актьорите от постановката „Шумът на върбите“ по романа на Кенет Греъм.

Спектакълът, уникален по светлия си тон и бодро светоотношение, излъчва огромна любов към живота, към природата, към всичко живо. Така, както трябва да възпитаваме позитивно и толерантно отношение помежду си, независимо от индивидуалните ни различности. Тази иновативна инициатива постави началото на нови модели за привличане на децата към изкуството. Партньорите в проекта ще продължим да работим по осъществяването на подобни събития и през 2015 г., като част от социално отговорното поведение на двете организациите.

Откриване на изложба „Очите на надеждата“

Официалното откриване на изложбата се състоя на 26 март 2014 г. в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“. Изложбата беше посетена от Президента на Р България г-н Росен Плевнелиев, г-жа Йорданка Фандъкова - кмет на София, посланици, представители на държавни институции и много граждани и гости на столицата. При откриването деца - бежанци от Сирия посрещнаха гостите с българска роза с надпис “надежда“ и изпълниха български и сирийска народни песни. Изложбата предизвика широк отзвук и вълнение сред посетителите, защото никой не може да остане равнодушен пред ужаса, преживян от прогонените от родината им хора.

Изложбата беше показана в град Пловдив, като домакин бе галерия „Тракарт“

През септември 2014 г. изложбата беше представена на VII Международния фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика“ в гр. Балчик. Снимките бяха подредени в Художествената галерия на гр. Балчик и предизвикаха интереса на местните жители и гости на града.

В процес на планиране са гостувания на изложбата и в други градове на България.

Участие в VI международен фестивал ВИА ПОНТИКА 2013

През септември 2013 г. АРГИ и Сдружение „КОМЪН СТЕП“ участвахме в VI международен фестивал на младите в изкуството “ВИА ПОНТИКА” в гр. Балчик. Наред с Националната художествена академия – София, Факултета за приложни изкуства в Белград, Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“, Нов български университет, Институт „Сервантес“ – София, Фолклорен ансамбъл „Тракия“, двете сдружения представихме изложби: „Надежда за сирийските деца“, „Сирия – повече от две години демонична война – разрушение, страдание и надежда“ и изложба на картини на деца бежанци в България под наслов „България -отворена врата към света“. С наше съдействие във фестивала участваха и двама сирийски младежи – Линда Ибрахим и Рикардо Ибрахим, които представиха традиционни музикални импресии.

Изложба Очите на нанадеждата

Инициативата за изложбата „Очите на надеждата“ се роди през лятото на 2013 г. Сдружения „Алианс за регионални и граждански инициативи (АРГИ)“ и „КОМЪН СТЕП“ съвместно с фотографа Васил Къркеланов и журналиста Нидал Хлайф се обединихме около идеята, че не можем да бъдем равнодушни и трябва да информираме българското общество за хуманитарния отзвук на събитията в Сирия, прогонващи стотици хиляди от родните им места в търсене на спасение и закрила по целия свят. Какво се случва с майките, бащите, семействата, какви са мечтите на децата, каква е надеждата за бъдещото, когато си загубил близките, дома, родината си? Всички тези въпроси ни вълнуваха и емоционалния заряд беше толкова силен, че не можеше да бъде стопиран нито от заплахите за химическа атака, нито от непрекъснатите бомбардировки, нито дори от риска за собствената сигурност, повече от възможен в Сирия.

Подкрепа и разбиране за осъществяването на изложбата получихме от Върховния комисариат на бежанците към ООН в България.

И така, през август 2013 г. Васил Къркеланов и Нидал Хлайф отпътуваха за Сирия, където в продължение на 10 дни живяха в бежански лагери в близост до турско-сирийската граница и „запечатваха“ на лента ежедневието на техните обитатели. Заснетите повече от 2500 кадъра, са уловили сълзите и усмивките, болката и щастието, разрухата и надеждата, смъртта и раждането на живота – от най-малките до старците на преклонна възраст.

Част от снимките са направени и района Jabal al-Zawiya, където в пещерите под останките на древен град живеят предимно деца, останали без роднини по време на войната.


ОТ АВТОРИТЕ:

Васил Къркеланов : „Пътувахме и до района Jabal al-Zawiya, където в пещерите под останките на древен град живеят предимно деца, останали без роднини по време на войната. Децата на Сирия. Рано помъдрели, видели и преживели преждевременно много болка и страдание. Именно в техните очи видях надеждата. Надеждата, че ще има „Утре“. Утре, когато отново ще имат дом. Когато ще могат да ходят на училище, без да се страхуват. Когато ще имат обяд. Когато отново някой ще ги целува за лека нощ. Деца, на които им се играе и чийто очи се смеят, малко след като са плакали. Най-красивите деца, които съм виждал“

Нидал Хлайф :Това, което се случва в Сирия, може да се случи навсякъде. Като граждани на света ние не бива да си затваряме очите за случващото се в Сирия щом не ни засяга пряко. Тези хора и предимно децата, не са просто цифри. Те са хора като нас – имат лица, истории, мечти и близки, които обичат. От морална и хуманна гледна точка всички сме задължени да заемем глобална гражданска позиция като запознаем обществото с жестокостта и последиците от гражданските войни и конфликти.

Сдружение „COMMON STEP“ : „Човечеството няма да загине поради липса на велики дела, а заради липса на малки добрини. Голямото дело е само покрив, малките добрини са тухлите, който изграждат стените“

Цветелина Нешкова, Сдружение “АРГИ“: „Очите на надеждата“ е отговорността, която ние, големите хора, имаме към най-малките, за да могат те да осъществят най-голямата си мечта – „Да пораснат!”

Дарителска кампания за подпомагане на бежанци

През декември 2012 г. Сдружение „АРГИ“ в партньорство с „Агенция за Европейска интерграция“ – Хасково, клуб “Свободна Сирия“ стартирахме кампания за хуманитарна помощ за хора, търсещи убежище в България, както и в подкрепа на бежанци от Сирия, търсещи подслон и спасение в бежански лагери за настаняване извън родината им. Кампанията включваше набиране на дрехи, обувки, одеяла, лекарства, санитарно – хигиенни материали, посуда, книжки и играчки за децата и др. Стотици български граждани откликнаха на призивите за помощ, като и до сега продължават да помагат с какво могат. В кампанията се включиха и фирми, осигурявайки лекарства, хранителни продукти и транспортни услуги за извозването на събраните материали.

Обучения по Програма

Приключиха двете обучения по Програма "Предприемачество: Възможностите на една ръка разстояние", които се проведоха в АРГИ Център Силистра. В обученията участваха повече от 20 човека с различни бизнес идеи. Бъдещите предприемачи и обучителите дискутираха теми като: "Предизвикателствата, които среща всеки един от нас, избирайки да прави бизнес или да работи за някого", "Дефицити или проблеми, които срещаме и можем да превърнем в успешен бизнес" "Профилиране на бъдещи клиенти" и др. Всеки от участниците в обучението изработи детайлен бизнес модел на своята идея и го представи пред останалите и пред обучителите. През Септември, Център "Ринкър" ще консултира индивидуално всяка от разработените идеи. Екипът с най - добра идея ще получи директен достъп и покриване на разходите за пътни и настаняване за участие в конкурса на Център "Ринкър" в София (октомври - декември 2017 г.) и ще се състезава за три награди, стартово финансиране от по 20 000 лева.

Информационна среща на тема "Да програмираме заедно"

На 20 октомври 2017 г. в АРГИ Център Силистра се проведе информационна среща на тема „Да програмираме заедно“, част от инициативата „Запознайте се и програмирайте“, създадена по повод Европейска седмица на програмирането, финансиранo от технологичната компания SAP, немската организация Haus des Stiftens gGmbH, организацията TechSoup Europe и Фондация „Работилница за граждански инициативи“, България. В информационната среща взеха участие над 60 младежи на възраст между 12 и 18 години от три училища в гр. Силистра. Младежите бяха запознати с програмирането, като лекторът започна с история на програмирането, премина през писането на кодове и обясни за програмирането и новите технологии.