IMG_20230402_134715

На 2 април 2023г. в  хотел “ДСК”, с. Кранево се проведе обучителен семинар на тема “Институциите и гражданското общество” , част от изпълнение на проект “Новите граждани на България”.

Участие в събитието взеха украински граждани, живеещи на територията на област Добрич. Представен бе проект “Новите граждани на България”, финансовата подкрепа на Фонд “Активни граждани” за неговото изпълнение, основните институции в България и правната рамка на организациите с идеална цел (ОИЦ)/ неправителствени организации (НПО) и др. Дискусиите засегнаха доброволчеството, като начин за подкрепа на лица в нужда, както и организирането на доброволчески инициативи и застъпнически кампании. Присъстващите бяха поканени да попълнят въпорсник за изследване на нагласите на украинските бежанци за навлизане и адаптация в гражданския контекст в Добрич.

Проектът “Новите граждани на България“ се изпълнява с финансова подкрепа в размер на 22 281 евро, предоставена от Исландия,  Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП.

Основната цел на проект “Новите граждани на България“ реално въвличане на украинските бежанци в обществения живот на общините от областите Силистра и Добрич, като се създадат конкретни механизми за повишаване на осведомеността им и застъпничество за техни права и интереси.